به گزارش سلامت نیوز به نقل از فارس، عنایت الله نعمت خراسانی (فوق تخصص گوارش کودکان) در برنامه ساختمان پزشکان رادیو جوان با اشاره به دردهای شکمی اطفال اظهار کرد: در واقع یکی از شایعترین دلایلی که والدین، کودکان خود را نزد پزشک یا اورژانس بیمارستان میبرند، دلدرد و تب است. دردهای شکمی یکی از علائم مهمی است که به عنوان سرنخی برای تشخیص بیماریهای حاد بهشمار میرود. هنگام بروز دردهای شکمی برای تشخیص بیماری باید ناراحتیهای دیگر بیمار را نیز بررسی کرد و محل درد را در شکم مشخص نمود که معمولاً علت اصلی آن تغذیه نامناسب و خواب ناکافی است.
وی ادامه داد: باید توجه داشت که مشکلات گوارشی همچون رفلاکس، یبوست، بیماری التهابات روده و مشکلاتی خارج از گوارش مانند عفونت ادرار، سنگ کلیه و مشکلات غددی ممکن است از دلایل دل درد در کودکان باشد. حائز اهمیت آنکه بیش از ۹ تا ۱۹ درصد از کودکان در دوران شیرخوارگی؛ به نفخ، دل پیچیده و دل درد و یا اصطلاحاً کولیک (colic) یا قولنج شیرخوارگی میشوند که دلایل متعددی از جمله؛ گاز معده، هورمونهایی که موجب درد معده یا بیقراری میشوند، کودک بدخلق و خجالتی، سیستم عصبی در حال رشد، نفاخ بودن شیر مادر، تغذیه نامناسب مادر، آلرژی، عدم تحمل لاکتوز، نقص رشدی در دستگاه گوارش، بلع هوای بیش از حد هنگام مکیدن شیر، اضطراب والدین و تفاوت در روش غذا دادن و آرام کردن نوزاد.
این فوق تخصص گوارش کودکان همچنین تأکید کرد که نحوه شیر دادن مادر به نوزاد در رفع کولیک بسیار مؤثر است و به مادران عزیز توصیه میشود حتیالمقدور از شیر خودشان جهت تغذیه نوزادشان استفاده کنند. نوزادانی که با شیر مادر تغذیه میشوند (روش صحیح شیر دادن)، در مقایسه با نوزادانی که از شیشه شیر استفاده میکنند، کمتر به کولیک مبتلا میشوند. اگرچه درصدی از نوزادانی که با شیر مادر تغذیه میشوند، نیز مبتلا به کولیک هستند. به بیان دیگر؛ عادت کنید به نوزاد خود هر بار مقدار کمی شیر بدهید، اما دفعات شیردهی خود را افزایش دهید (حجم کمی از شیر در دفعات زیاد). برخی پزشکان معتقدند که حجم زیاد شیر و یا مایعات در معده نوزاد، سبب ایجاد ناراحتی و کولیک میشود.
عنایت الله نعمت خراسانی با اشاره به شیوه یبوست در میان نوزادان گفت: به طور معمول یبوست زمانی رخ میدهد که روده عملکرد طبیعی نداشته باشد و فرد در دفع مدفوع با مشکل مواجه شود. یبوست یکی از مشکلات شایع در نوزادان است که ممکن است برای والدین و نوزادانشان باعث ناراحتی و اضطراب شود. این مشکل معمولاً به دلیل عدم تغذیه مناسب، کمبود آب، نارسایی عضلات روده و یا نامنظمی در رژیم غذایی نوزادان رخ میدهد. درمان یبوست نوزادان میتواند به شکلهای مختلف صورت بگیرد، از جمله تغییر در رژیم غذایی، استفاده از داروهای معدنی و گیاهی، و یا تغییر در رفتار و فعالیتهای روزانه نوزاد.
وی در ادامه سخنان خود افزود: یبوست مشکلی است که میتواند در نوزادان، کودکان و همچنین بزرگسالان به دلایل گوناگونی به وجود آید. به عنوان مثال علت یبوست در بزرگسالان میتواند مصرف غذای رژیمی ضعیف با فیبر کم، مصرف آب به میزان کم، عادت به بینظمی در دفع مدفوع، عدم فعالیت بدنی، بارداری، پیری و همچنین تغییرات روتین زندگی و همچنین استرس و مصرف بعضی داروهای خاص باشد. اما در نوزادان و کودکان این مشکل میتواند به دلایل دیگری به وجود آید. لازم به ذکر است چنانچه یبوست خفیف باشد و در شرایط مزمن قرار نگرفته باشد، درمان یبوست نوزاد و کودک راحتتر است، زیرا هنوز به مراحلی نرسیده که بتواند کل سلامت بدن و گوارش کودک را تحت تأثیر قرار دهد.
این فوق تخصص گوارش کودکان در پایان متذکر شد که اصولاً برای رفع یبوست نوزاد میتوان به جای استفاده از دارو، به راهکارهای خانگی روی آورد. چنانچه کودک شما شیرخوار است و هنوز امکان خوراندن غذا به او وجود ندارد، میتوانید از آب میوه؛ مانند آب گلابی، گیلاس یا سیب به او بخورانید. در این شرایط لازم است مدفوع نوزاد را کنترل کنید چنانچه خیلی شل شد، لازم است آب و یا مایعات کمتری به نوزاد بدهید. چنانچه کودک شما به سنی رسیده که میتوان به او غذا خوراند، میتوانید به جای برنج از جو دوسر در غذای وی استفاده کنید.
وی گفت: از آن جا که بسیاری از مادران به کودک خود فرنی با آرد برنج و یا نشاسته برنج میخورانند، این غذا میتواند سبب بروز یبوست در کودک شود. از دیگر روشهای درمان یبوست نوزاد در خانه میتوان به مصرف مقدار کمی روغن زیتون، بادام و یا بهره بردن از خواص روغن کرچک برای بهبود یبوست کودکان استفاده کرد.
نظر شما